Friday, June 20, 2008

Hikayat Abdullah Munsyi


Membaca Hikayat Abdullah memang mengujakan. Cerita klasik tentang penulisan Abdullah Munsyi yang benar-benar real. Sebuah Karya Agung yang patut dibaca oleh generasi kini. Nanti bila Along balik nak bagi dia baca cerita klasik yang ditulis bersahaja.

Thursday, June 19, 2008

Jambatan Pulau Pinang

Memang agak menghairankan, dua hari berlang-alik dari Seberang Prai ke Balik Pulau jambatan Pulau Pinang lengang. Kalau waktu pagi dalalm jam 7.45 hingga 8.00, kereta punyalah banyak dari sebelum tol hinggalah ke jambatan. Hari ini dan semalam pergerakan lancar je. Hari ni balik dari Balik Pulau dan waktu peak tentu jam kat Batu Uban, tapi pelik semua lancar. Inilah kesan kenaikan harga minyak, rakyat mula sedar dan protes. Tapi yang pelik ada satu kenyataan dari TV (pengacara) , beria-ia suruh orang berjimat cermat tapi katanya jangan tak melacong pulak. Kenyataan orang yang tak reti bahasalah tu. Tengoklah nanti forum perdana mesti bawa isu berjimat-cermat. Pasti.

Monday, June 16, 2008

Kemalangan lagiHari ni bagi tanjungjawab memandu kepada Kak Yong. Agak malang bila nak keluar rumah dia terlupa nak pandang kiri agaknya dan terus berundur. Apalagi terus langgar tiang pagar dan Kelisa tercalar teruk. Tak marah.... orang baru dapat stering. Pengajaran kat dia lain kali berhati-hati.

Sunday, June 15, 2008

Kemalangan UNSER - kenderaan pejabat

Tanggal 9 Jun 2008, tamatlah sudah riwayat kereta UNSER kenderaan pejabat yang terlibat dalam kemalangan di Bandar Bharu. Mujur kemalangan ini tidak meragut nyawa sesiapa. Sebelum itu UNSER yang banyak berjasa ni telah menghantar Ketua Unit Kualiti di Cameron Hihglands. Kemalangan berlaku semasa perjalanan pulang. Tuhan masih melindungi Zainal dan Hajat yang menghantar aku ke Cameron. Sebenarnya bukan salah UNSER tetapi akibat kecuaian lori ikan yang tiada brek merempuh UNSER dari belakang. Untuk kesekian kalinya, terima kasih atas UNSER yang banyak berjasa.

Gambar di Cameron Highlands :http://picasaweb.google.co.uk/hayati2k/Cameron_2008

Tumbuh gigiCerita tumbuh gigi ni semua orang dalam dunia ni menghadapi, isu gobal macam turun naik minyak juga. Pengarah BTP kata semua barang naik tapi yang pasti hujan yang turun. Teringat masa gigi tak ada tahun 1970 , geli hati pun daya bila disuruh bergaya. Kini setelah mencecah 43 tahun Nabilah (anak bongsu pulak menghadapi situasi yang sama).

Friday, June 13, 2008

Buah Naga
Tadi pagi terkejut tengok bunga naga kembang. Harap-harap boleh membuahkan hasil kerana ini pokok sulong dan buah yang sulung. Sebelum ni ada 3 kuntum tapi sayang hanya sekuntum yang menjadi. Nak tahu kebih lanjut mengenai kelebihan buah naga ni, layari laman web di bawah: http://dragon.fruit.pitaya.fruit.foodlywise.com/dragon_fruit_health_benefits/

Thursday, June 12, 2008

Nostalgia di Cameron dan Mesyuarat ISO


Kelmarin berada di Cameron, nostalgia lama berputar kembali. Tinggal di Haritege Hotel, bekas rumah pertamaku di Cameron. Banyak sungguh perubahan, kini yang mendiami Cameron adalah generasi ketiga. Aku selusuri jalanan yang pernah membesarkan aku di zaman kanak-kanak hingga remaja dan terus ke sekolah lama. Tersentuh hati melihat bunga raya yang ditanam oleh arwah abah masih kekal menjadi pagar di SK Convent.

Thursday, June 5, 2008

Liku-liku

Ilham dari pengalaman 10 tahun bergiat Literasi Maklumat (LM)mendorong satu kerangka konsep yang perlu diselami oleh guru sebelum tahun apa itu LM sebenarnya. menyambung kembali nostalgia semasa bergiat dalam lapangan ini, banyak sungguh pengalaman yang dihimpun. Setelah mewakili PKG Butterworth dalam Konvensyen Kemahiran Maklumat (KM) di Feringhi Beach Hotel, menjadi sangat terkenal di kala itu, sering kali dipanggil untuk memberikan input kepada guru dari PKG lain dan kelangsungan darinya adalah Kemahiran Berfikir Kritis dan Kreatif. Penglibatan tidak sepenuhnya kerana mejadi Penyelaras PKG Butterworth. Tamat pengajian di UPM , kembali bergiat dalam bidang ini dengan penerapannya di SMK Convent Butterworth.
p/s ada lagi yang nak ditulis , sedang cari gambar..

Wednesday, June 4, 2008

Kenangan Kemahiran Maklumat @Literasi Maklumat

Banyak kenangan bila Literasi Maklumat . Bermula di SK Sungai Nyior bersama kumpulan guru seperti Samsir Jemain (guru dari KL yang mengikut isterinya ke sini dan kini jadi pegawai di JPN - JU Sains), Hasji (guru dari Sarawak), Hasri, Zubir, Jamaliah, Salmah, Faraidah dan tak lupa Guru Besar ketika tu Pn. Siti Rohani. Kerja keras , tak kira masa kerana nak proses buku yang ada 5 kotak dan 2 almari. Risau , takut dan tak yakin semua ada. Walau apapun, langkah mesti dimula. Sungguhpun begitu, kami tidaklah stress giler walaupun tak faham apa nak buat masa mula mula dapat taklimat.

kemahiran maklumat 1996 vs Literasi Maklumat 2006
Segalanya bermula di sini... Tahun 1996 bila diperkenalkan dengan kemahiran maklumat. Bagai nak giler (pinjam kata remaja sekarang). tak tahu mana mula, apa nak buat , bila nak siap dan macam-macam lagi.