Sunday, December 19, 2010

ABU DHABI


Lama sudah tidak menulis di blog ini. Bukan apa... masa banyak mencuri waktu-waktu yang senggang untuk meluahkan segala yang tersirat dilubuk hati. Setelah Liyana pergi ke Dublin, aku menyusuri jalanan yang jauh merentasi 4 buah negara yang tidak pernah aku kunjungi. Bermula dengan Abu Dhabi kemudian Iran , terus ke London kemudian ke Hay-On-Wye di Wales. Perjalanan panjang ini terlalu banyak untuk dikongsi dan menemui pelbagai ragam manusia yang berbeza darjatnya.

Abu Dhabi:

Kota kaya raya dengan seribu kemewahan. Segalanya nampak mewah dan aku juga terpegun dengan bangunan pencakar langitnya. Kursus selama 5 hari membuka mataku bahawa bidang penerbitan ini merupakan satu peluang perniagaan yang boleh diterokai jika ada usaha yang bersungguh. Kitab International Book Fair memang
profesional dengan bidang tugasnya. Bekerjasama dengan New York University memberi peluang untuk aku belajar sesuatu yang baru mengenai rekabentuk kulit dan mengenai e-publications.Pertemuan dengan rakan-rakan niaga dari Rusia seperti Valentina, Walid dari Tunisia dan ramai lagi membuat akau kini mempunyai rangkaian di seluruh dunia. Dari Jepun hingga ke Amerika merentas hingga ke Nigeria.

Kota Abu Dhabi

Penuh dengan bangunan pencakar langit. Peluang bertemu dengan wakil Kedutaan Malaysia di Abu Dhabi memberi sedikit gambaran ke mana untuk dilawati. Katanya tempat yang wajib dilawati adalah Souq Naif di Dubai dan Masjid Khalfah Zayed. Peluang ke Masjid Khalifah Zayed tidak dilepaskan. Memang indah dengan ukiran penuh dari marmar putih dari Italy dan aku terpegun dengan ukiran yang halus itu. Kesudahannya aku lihat Masjid ini menjadi seperti sebuah galeri untuk dilawati bukan tempat untuk beribadah sepenuhnya.

Banyak lagi kemewahan di Abu Dhabi, dari hotel tempat penginapan peserta di Hilton Bayyunah hinggalah ke pusat membeli belah di Marina Mall... segalanya untuk mereka yang kaya dan ternama. Gaji seorang pekerja wagra Filipina yang bertugas sebagai sales girl mencecah 4000.00 Dirham sebulan dan tidak banyak beza dengan gaji aku yang sudah bekerja sebagai penjawat awam selama 20 tahun dan aku kalah dengan gaji penyelia gadis Filipina tadi kerana gajinya 10,000.00 Dirham. Aduh....aduh...Tetapi yang menggelikan hati bila ditanya kenapa tidak mahu berkahwin dengan orang Arab atau Abu Dhabi kerana mereka ini kaya raya.... senang saja dia jawab.... mereke ini tidak cerdik.

Kesempatan yang singkat juga aku ke Dubai kerana ingin sekali melihat dari dekat Burj Khalifah dan Burj Arab, bangunan yang tertinggi di dunia. Hebat memang hebat.... Souq Naif tidak dapat mengatasi Burj Arab atau Burj Khalifah, kerana Souq Naif merupakan syurga idaman wanita. Sangat murah harga kain di sini. Aku tidak terdaya melawan nafsu untuk membeli tetapi iman ku kuat untuk tidak banyak membeli kerana banyak negara lagi yang perlu dijelejahi.


No comments: