Monday, December 20, 2010

IRAN

Terlalu banyak yang diperkatakan tentang Iran. Visi aku satu, ingin melihat Kota Buku dan bertemu dengan penerbit buku di sana. Visi aku juga untuk membawa seramai mungkin penerbit Iran datang ke Malaysia dan bertukar karya mereka di sini. Visi aku juga ingin melihat bagaimana budaya mereka tentang ilmu dan peradaban. Dengan pelbagai cerita yang tidak senang di dengar aku melangkah berani menuju ke Iran. Pesawat Etihad meredah kepekatan malam jam
2.00 pagi dari Lapangan Terbang Abu Dhabi. Perjalan ke Tehran tidak lama cuma mengambil masa satu jam setengah sahaja untuk sampai. Tidak banyak kerenah yang ditempuhi tetapi aku masih was-was untuk memasuki Iran.

Tepat jam 3.50 pagi pesawat mendarat di Lapangan Terbang Imam Ayotullah Khomeni... hebat, lapangan terbang setaraf KLIA . Perjalanan ke pintu masuk (imegresen) nampaknya mudah. Seramai-ramai penumpang pesawat Etihad tadi rupa-rupanya rakyat Iran, dan dibarisan masuk Passport Antarabangsa hanya 6 orang sahaja. Hairan-hairan. Seusai urusan Dr Ben menanti kami. Beliau tiba dengan pesawat Emerates daripada Dubai dan tiba awal sedikit daripada kami. Perjalanan ke Hotel Mashad di Teleghani Street, Dr Mofatah Avenue mengambil masa selama 1 jam. Tiada teksi yang khusus seperti Limo di KLIA. Sempat juga menukar USD 200 dan jadi jutawan segera. Matawang Iran adalah riyal dengan gandaa 1000 bagi setiap 1 ringgit. Nilai RM 1 sama dengan 3500 Riyal. Tetapi jangan terperdaya... rakyat Iran masih menggunakan matawang lama mereka iaitu Toman RM1 bersamaan dengan 35000.

Beberapa kali juga kami terpedaya. Bayangkan bila kita lihat harga sesuatu barang tu 25000 Riyal dan bila dibahagi 3500 jadi barang tu kalau di tukar ke RM jadi murah , lebih kurang 7.14 sen. Tanpa fikir panjang beli saje.... tetapi peniaga tu kata 25000 Toman, maknanya kena ganda lagi jadi 250,000 bahagi dengan 3500 berapa? Jadi berapa harganya? Berganda! RM71.40 sebenarnya....terkena memang terkena. Akhirnya banyak benda yang teringin jadi dingin. Beli mana yang patut saje. Tehran bukan syurga membeli belah tidak seperti Dubai.

Sesuatu yang tidak mungkin dilupakan adalah pemandangan indah yang terpampang dihadapan mata apabila membuka jendela dari dalam bilik hotel. Subhanallah .... terpacul dari mulut apabila melihat banjaran yang diselaputi salji dan menjadi pertengkaran di antara kami yang mengatakan itu bukan banjaran gunung yang diliputi salji tetapai wall paper je. Ada yang kata itu bukit yang diselaputi pasir. Tetapi aku keras menafikannya. Akhirnya aku berjaya, memang itulah banjaran gunung yang diselaputi salji dan aku berjaya pergi dan melihatnya dari dekat di Valenjak , Utara Tehran.
No comments: