Monday, February 28, 2011

Bandar Abbas, Iran


14 Story Telling Festival at Bandar Abbas, Iran : 19 - 22 Februari 2011.

Ini merupakan lawatan rasmi kedua ke Iran. Ibukota Iran hanya ditempuhi dengan bersahaja dan dingin salju masih lagi mencengkam. Setiba di Lapangan Terbang Imam Ayutollah Khomeni, Samoyeh sedia menyambut dengan matanya yang kuyu kerana kurang tidur. Terus di bawa ke Pejabat Kanoon Parversh kerana Chistina dan Rev. Ignatuos sedia menanti dengan penterjemah Iran. Pesawat Iran Air mengambil masa 1 jam 20 minit ke Bandar Abbas. Merentasi tanah yang gersang dan angin panas dari Teluk Parsi menyambut kami. Sekuntum mawar merah menyambut kami menandakan kami tetamu Kanoon Parvaresh.

Bandar Abbas terletak kebih 1400 km ke selatan Tehran. Kalau dilihat daripada sudut geografi Dubai lebih hampir dengan Bandar Abbas. Entah kenapa pihak penganjur tidak mencadangakan saya masuk ikut Dubai sahaja kerana pesawat Emerates berhenti di Lapangan Antarbangsa Dubai sebelum menyambung semula penerbangan ke destinasi lain.

Ketibaan kami di sambut dengan sekuntum mawar merah. Dalam foto ni Karen dari Jerman, Rev. Igantiois dari Greek, Samoyeh dari Iran (urusetia) dan Penterjmah untuk Karen. Ini di Lapangan Terbang Bandar Abbas


Festival ini dirasmikan oleh Imam dari Bandar Abbas, tak ingat namanya very Persian. tapi penuh dengan mengaji dan doa sebelum majlis bermula.

Persembahan daripada Negara Thai, Dr Tusa dan penterjemahnya Salema bercerita mengenai Ikan. Sungguh menarik. Festival yang berlangsung semala 5 hari in menarik juga tapi yang paling tidak tahan kerana memakan masa yang panjang. Majlis Penutup saja selama 6 jam dan tak pernah dibuat di negera kita, Apapun dapat berjumpa dengan ramai Story Teller daripada 19 negara seluruh dunia.


No comments: